Gå till innehåll

Psykoterapi och KBT – Verktyg till ett bättre liv

Idag så är det många som mer eller mindre lider av känslomässiga problem. Man kan bli så van vid att ständigt bli arg, att uppleva mindervärdeskomplex, eller att leva med en viss fobi att man tror att det här är normen. För de som finns i ens närhet så kan det blir problematiskt att ständigt möta ett visst beteende, och det här kan leda till jobbiga konflikter. Med hjälp av KBT (kognitiv psykoterapi, KPT på svenska) så kan man förändra sina tankemönster och därmed nå ett bättre liv.

Vad är KBT?

KBT är en form av psykoterapi som i Sverige har utvecklats till ett helt eget begrepp. Det här är en terapiform där man är ute efter att kartlägga tankemönster och beteenden, detta för att kunna förändra dessa. Tillsammans med en terapeut så kan man se över situationer och problem som man upplever i livet och ta reda på vad det är som gör att man reagerar på ett visst sätt. Många gånger så upptäcker man att det finns invanda beteendemönster och tankegångar som har följt med sedan barndomen.

Ett bättre liv

Med kognitiv psykoterapi så kan man förstå sig själv mycket bättre och det här är ett viktigt steg mot ett bättre liv. Det är inte alltid så att man helt kan göra sig av med rädslor och tvångstankar, men man kan helt klart minska tankarnas grepp och leva ett mer balanserat och harmoniskt liv. När man förstår varför man uppfattar en situation på ett visst sätt så blir det lättare att lära om och finna nya tankegångar att använda sig av. Det här är något som tar tid men då man börjar med KBT psykoterapi så kan man ganska snart uppleva en lättnad av att börja ta kontrollen över sina egna tankar och känslor.

Den här typen av psykoterapi rekommenderas särskilt för vuxna och kräver ett gott samarbete mellan terapeut och patient för riktigt goda resultat.