Gå till innehåll

Varför är det så viktigt att undvika utbrändhet?

Senior man in failing health and his worried middle-aged son. Focus on Senior man.

“Akta dig så att du inte går in i väggen!” Det här är en kommentar som man kan få höra då man kanske talar om hur mycket man jobbar och hur lite tid man har för avkoppling och fritid. De flesta har nog hört det där med att gå in i väggen, men det är inte alla som förstår hur besvärligt det faktiskt är att drabbas av utbrändhet, och hur lång tid det kan ta att komma igen. När man väl är inne i en cirkel där jobb avlöses av jobb som avlöses av andra tröttsamma måsten så kanske man inte ens inser att det börjar gå utför med hälsan.

Vägen till utbrändhet

Det kan låta så chockartat som om att man helt plötsligt vaknar utan att kunna röra på en muskel, eller att man plötsligt inte kommer ihåg vad man heter. På sätt och vis så är utbrändhet ett tillstånd där vare sig kropp eller sinne fungerar som det ska, men det är förstås inte så att det här inträffar plötsligt. Vägen till utbrändheten är ganska så lång, och det kan till och med ta flera år innan man börjar upptäcka problem med hälsan som gör det omöjligt att fungera normalt.

Tidiga symptom

Man behöver alls inte vänta tills man inte längre kommer ur sängen, eller inte kan se på en datorskärm för att det blixtrar för ögonen, innan man konstaterar att det rör sig om utbrändhet. Tidiga symptom är till exempel att man inte har tid för sådant som man tycker är roligt och att man ständigt upplever sig stressad över att inte hinna med. Det här är en situation som så många känner igen och om man tar tag i den och gör tid för vila och fritid så kan man hejda utvecklingen och undvika att bli sjuk.

Om det hela får gå lite längre så kan man märka att det är svårt att koncentrera sig samt att man ofta är sjuk. Förkylningar avlöses av problem med ryggen och så vidare.

Behandling innan det är för sent

Om man då symptomen visar sig genast lägger om sin livsstil och börjar äta rätt, träna och ta sig tid för vila och umgänge, och även tar hjälp med sådant som man inte hinner med, så kan man stoppa en utveckling som är mycket farlig. Även familjerådgivning och öppenvård är bra hjälpredor. Tar man tag i utbrändhet innan den verkligen blir till utbrändhet så kan man fortsätta att jobba och fungera som vanligt. Om man väntar för länge så kanske man blir så sjuk att det